2013-04 BGT-info no. 14

  • iedereen (publiek zichtbaar)

Met deze nieuwe BGT-info brengen we u graag op de hoogte van de recente ontwikkelingen rondom het programma Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). In 2013 gaan de handen uit de mouwen. De eerste gemeenten leveren BGT bestanden aan bij het SVB-BGT. Het programmabureau BGT heeft een nieuwe website: www.BGTweb.nl. En deze nieuwsbrief is in een nieuw jasje gestoken. U blijft deze regelmatig ontvangen met een bundeling van het nieuws van de laatste 4 tot 6 weken. Wilt u meteen op de hoogte zijn bij nieuws? Volg de BGT dan op Twitter: @BGT_online.


imageOntmoet de BGT
Het BGT-programma is in de transitiefase gekomen. Het draait nu om de overgang van de bestaande situatie naar de nieuwe BGT. In de komende weken vertellen we u daar graag wat meer over op verschillende evenementen. Zo komt u de BGT onder meer tegen op Overheid & ICT 2013 en het GIN Congres op 23-24-25 april in de Jaarbeurs te Utrecht. Bezoek ons hier op de BGT Rotonde of tijdens een van de workshops of presentaties. De boodschap? Handen uit de mouwen! Kijk voor meer informatie in de agendaof meldt u gratis aan. Tot ziens!

 

Nieuwe versie Berichtenstandaard StUF-Geo IMGeo 1.1
Begin april verschijnt de nieuwe versie van de Berichtenstandaard StUF-Geo IMGeo, met daarin een aantal interessante uitbreidingen. Zo is in versie 1.1 de standaard uitgebreid met ‘terug’ berichten: een bericht voor het bevestigen van ontvangst, een bericht met het resultaat van validatie, een bericht ter goedkeuring van een mutatie, enz. Ook kan een bronhouder die van plan is in een gebied te gaan muteren, een bericht sturen om dit gebied vooraf te ‘locken’. Lees verder

 

imageGemeenten leveren eerste BGT bestanden aan
De gemeenten Kampen, Venray en Echt-Susteren hebben de eerste (deel)bestanden aangeleverd voor de BGT bij het SVB-BGT. Het zijn allemaal IMGeo bestanden. Ze zullen nu voor de transitie afgestemd  worden met de andere bronhouders. De uitwisseling vindt nu nog grotendeels plaats in shapes, maar de gemeente Kampen heeft zelfs al een GML bestand aangeleverd (ook te zien op de BGT Rotonde op Overheid & ICT!). Lees verder.

 

BRAVO - Markt kan nu inschrijven voor ICT applicatie SVB-BGT
De SVB-BGT ontvangt BGT-voorbereide bestanden van bronhouders, assembleert en levert door voor registratie en publicatie aan de landelijke voorziening. Om deze rol in de keten goed te kunnen vervullen richt SVB een eigen ICT applicatie-omgeving in. De uitvraag voor het bouwen en leveren hiervan is op 2 april 2013 gepubliceerd. Marktpartijen kunnen t/m 17 mei 2013 hun inschrijving indienen bij het SVB-BGT. Meer informatie.

 

imageHandreiking invoering BGT
De BGT is meer dan alleen ‘van punten en lijnen een objectenkaart maken’. Het raakt alle aspecten van dienstverlening en bedrijfsvoering van de bronhouder. Welke kansen biedt de BGT en hoe past het beheren en gebruiken het best bij uw organisatie? Hoe kunt u aan de slag zodat uw organisatie de BGT efficiënt beheert en effectief gebruikt? De 'Handreiking invoering BGT' helpt u hierbij. Hij is vanaf april/mei te bestellen of downloaden. Schrijf u in voor de attendering op BGTweb.nl.

 

Impactanalyse King
Operatie NUP is bezig met het vervolg op de impactanalyse (indicatie) voor de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Startpunt hierbij is een eerder uitgevoerde impactindicatie BGT en de door het SVB-BGT uitgevoerde inventarisatie onder gemeenten. Deze inventarisatie geeft inzicht in de ambities van gemeenten. Operatie NUP gaat bij deze impactanalyse kijken naar wat een gemeente ingericht moet hebben wil hij een bepaald plateau van de BGT halen. Meer informatie 

 

imageBGT verlaagt kosten
Gemiddeld wordt bij gemeenten 3,5 hectare in weg- en groenbeheer dubbel geregistreerd. Dit bleek uit het onderzoek van ir. Barend Sneller onder tientallen gemeenten. Verschillende afdelingen werken met een eigen systeem, waarin ze de situatie intekenen met verschillende actualiteit en kwaliteit. Dit is vaak niet met elkaar te vergelijken en het is ook dubbel werk. Dit verandert met de invoering van de BGT. Lees het hele artikel in Computable


Regelmatig nieuws en informatie over de BGT ontvangen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief BGT-info:

  

BGT-info is een uitgave van het programmabureau BGT. Meer informatie, documenten en achtergronden over de BGT vindt u op www.bgtweb.nl. Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u het beste mailen naar: postbus.BGT@minienm.nlHet SamenwerkingsVerband van Bronhouders (SVB-BGT) heeft een eigen website: www.svb-bgt.nl. Met specifieke vragen over het SVB-BGT kunt u zich wenden tot: info@svb-bgt.nl. Informatie over de BGT als onderdeel van het stelsel van basisregistraties vindt u op www.rijksoverheid.nl/basisregistraties.