Het BGT-congres bewijst: de BGT leeft!

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 1392 dagen geleden

  Met ruim 700 bezoekers, 50 sprekers, 29 bedrijven op de informatiemarkt, 2 plenaire en 28 parallelsessies mag het BGT-congres van 30 januari 2014 met recht een succes genoemd worden. Het drukbezochte evenement was een levendig startschot van de transitie naar de BGT, die op 1 januari 2016 klaar moet zijn.

  Al voor negenen was het een drukte van belang bij de Rijtuigenloods in Amersfoort. Zo’n 200 mensen wilden de extra sessie 'De BGT voor dummies' meemaken, die nog voor de plenaire opening gepland stond. Ook voor de rest van het congres was de belangstelling onverwacht groot: waar de organisatie op ongeveer 350 deelnemers rekende, bleken zich 600 geïnteresseerden te hebben aangemeld.

  Perfecte locatie
  Geen betere plek voor een congres met de titel BGT op de rails dan de monumentale Rijtuigenloods in Amersfoort. Iedereen stond namelijk letterlijk op de rails, die door de hele loods liepen. Het was moeilijk om niet onder de indruk te raken van al dat robuuste staal: de klassieke treinstellen, de takels aan het plafond en de massieve dragers waarop dat plafond rustte. De parallelsessies vonden grotendeels plaats in ruimtes met tot de verbeelding sprekende namen als Onderdelendepot, Ketelhuis en Droogcabine.

  BGT in perspectiefquotes congres
  Als plenaire opening hield Hans van der Vlist, voorzitter van de stuurgroep BGT, een kort panelinterview met Jan Bruijn (directeur SVB-BGT), Ruud van Rossem, (programmamanager BGT) Lucas Bolsius (voorzitter SVB-BGT en burgemeester van Amersfoort) en Chris Bruggink (voorzitter LSV-GBKN en vertegenwoordiger van de netbeheerders). Samen brachten zij de BGT in het juiste perspectief: er moet nog veel gebeuren, dus ga aan de slag. En doe het vooral samen.

  Aan de slag
  Daarna was het tijd voor de sessies. In 28 parallelsessies verdeeld over 7 ‘sporen’ kwamen bronhouders, gebruikers, beleidsmakers en bedrijfsleven aan het woord. Elke bezoeker had de gelegenheid om 4 sessies te volgen. Het was moeilijk kiezen uit aansprekende titels als De BGT voorbij; Kijk, zo heeft iedereen wat aan BGT-data!; 3D en de BGT: wat moet je ermee?; De BGT: meer van hetzelfde of volstrekt uniek? en Zet uw BGT op de rails: het spoorboekje.     

  Digitaal en interactief
  Tijdens de sessies werd nieuwsgierig gebruik gemaakt van Event Pads: iPads met informatie over het congres, het programma, de sprekers en de andere deelnemers. Na wat technische opstartproblemen gebruikten sprekers polls om hun toehoorders beter te leren kennen: bent u bronhouder, gebruiker of zit u hier om een andere reden? En deelnemers konden vragen stellen, contacten leggen en aantekeningen maken zonder daarvoor papier of pen nodig te hebben. Naast de lezingen en sessies gonsde het van de bedrijvigheid op de informatiemarkt, waar 29 standhouders hun diensten en producten voor de BGT promootten.

  Tevreden terugblik 
  In de laatste plenaire sessie vertelde datajournalist Frédérik Ruys over het maken vanNederland van Boven. Hoe gingen hij en zijn team daarbij te werk? Hij trakteerde het publiek op een aantal oogstrelende datavisualisaties en smeuïge anekdotes. Daarna was het de eer aan Noud Hooyman, hoofd van het cluster Geoinformatie bij ministerie van IenM, om het congres af te sluiten. In zijn dankwoord aan de organisatoren zette hij ook de bronhouders van het eerste uur en de koplopers in het zonnetje. Met tevredenheid keek Hooyman terug op het hele congres. En met een uitverkocht huis kon zijn conclusie niet anders zijn dan: de BGT leeft!

  Antwoorden op gestelde vragen en presentaties zijn tot 8 april te bekijken en te downloaden via: www.BGTcongres.nl!

  In januari 2015 zal het volgende landelijke BGT congres worden georganiseerd.

   bezoekers congresVerdeling bezoekers 

  ·         318 bronhouders

  ·         122 gebruikers

  • ·         197 leveranciers/ adviesbureaus

  • ·         69 overig