• Blogs
 • BGTweb
 • Blog Ruud van Rossem: De BGT voorbij twee mijlpalen

Blog Ruud van Rossem: De BGT voorbij twee mijlpalen

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 1272 dagen geleden

  De BGT op de Beurs Overheid en ICT

  Op 9 en 10 april vond de beurs Overheid en ICT plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. De BGT was daar ook vertegenwoordigd, zowel in het Geo-café waar een aantal organisaties die bezig zijn de E-Overheid vorm te geven een plekje hadden als in het daarnaast gelegen theatertje waar presentaties werden gegeven.  Verder presenteerde op de beursvloer een groot aantal bedrijven hun BGT-oplossingen voor bronhouders en gebruikers.

  De beurs was ook het toneel waarop we aandacht hebben besteed aan enkele belangrijke mijlpalen in het BGT-programma die we op dat moment net gepasseerd waren. Dit gebeurde tijdens de openingspresentatie op 9 april. Het ging hierbij om twee mijlpalen:
  -1) Het open gaan van de BGT-keten en
  -2) Het opnemen in het BGT-bestand van het eerste stukje echte BGT.

  Het opengaan van de keten

  De afgelopen maanden is intensief proefgedraaid met de productieketen van de BGT. Het gaat hierbij om het centrale gedeelte daarvan: de voorzieningen bij SVB-BGT (Samenwerkingsverband Bronhouders BGT), de controleservice en de centrale registratie bij het Kadaster en de verstrekkingsvoorzieningen van PDOK. Eind maart hebben we geconcludeerd dat de keten goed genoeg was om open te stellen. Dit is in de eerste week van april gebeurd, zodat de voorzieningen ook echt zouden werken op het moment van de formele opening tijdens de beurs.

  Wat doet het nu? De keten is open voor initiële leveringen. Dit betekent dat bronhouders die de bestanden van een gebied hebben opgewerkt tot een BGT deze kunnen aanleveren bij het SVB-BGT, dat deze bestanden kunnen worden gecontroleerd en opgenomen in de centrale registratie bij het Kadaster en vervolgens door PDOK kunnen worden omgezet in een aantal vormen waarin de informatie wordt geleverd aan gebruikers.

  Wat komt er nog? Op dit moment wordt er hard aan gewerkt om binnenkort ook mutatieleveringen mogelijk te maken zodat de bijhouding van het BGT-bestand kan starten. Ook moet  de software voor het geautomatiseerde assemblageproces bij SVB-BGT nog worden opgeleverd. De bestanden die op dit moment in de BGT worden opgenomen zijn door bronhouders zelf geassembleerd. Voor beide functionaliteiten geldt dat deze naar verwachting de komende drie maanden al beschikbaar komen.

  Richard Witmer

  Tijdens de presentatie vroeg ik zowel Richard Witmer van het Kadaster als Jan Bruijn van SVB-BGT naar voren om iets te vertellen over hun ervaringen. Richard vertelde dat voor hem het feit dat de controleservice een echte gemeenschappelijke voorziening is geworden het mooiste resultaat is. De controleservice die gebouwd is fungeert niet alleen als poortwachter  voor opname in de registratie, maar kan door iedereen worden gebruikt om het eigen werk te controleren. Dit gaat iedereen enorm helpen om ‘schoon’ op te leveren. Het Kadaster heeft ook een mooi filmpje gemaakt dat goed uitlegt hoe de keten werkt en dit werd vertoond. Jan was erg blij dat de keten nu open is en bronhouders echt kunnen gaan aanleveren. Hij had gehoopt dat ook de assemblagesoftware al helemaal gereed zou zijn geweest, maar hier moeten nog wat zaken in worden opgelost. Ik vul aan dat we de ontwikkelpunten in de keten gezamenlijk goed oppakken en dat alles erop wijst dat deze zeer binnenkort uit de wereld zijn.

  image Jan Bruijn                                         Richard Witmer                                 
  Het eerste stuk BGT

  In het weekend voorafgaand aan de beurs is het eerste stukje BGT echt opgenomen in de BGT-registratie. Het gaat om de wijk Swifterbant in de Gemeente Dronten (Flevoland). Tijdens de proefproductie heeft een kopgroep van bronhouders gewerkt aan het omzetten van hun bestanden naar de BGT. Dronten was de eerste die door alle controles kwam. Het ging hierbij zowel om de technische eisen die door de controleservice worden gecheckt als om meer inhoudelijke eisen waar het SVB-BGT naar kijkt.

  Vanuit het programma  BGT hebben we een aandenken dat we meestal geven aan mensen die afscheid nemen van het programma. Heel af en toe geven we dit ook aan partijen die een belangrijke mijlpaal hebben bereikt. En dat is deze dag het geval met gemeente Dronten. Vanuit Dronten waren aanwezig (van links naar rechts) Peter Keijzer (coördinator vastgoed en GIS), Machlon Feenstra (BGT geo-specialist) en Berto Smit (manager afdeling Ruimtelijke realisatie en beheer).

  Hen heb ik het aandenken gegeven, een presse papier van glas met daarin de kaart van Nederland. Ik vroeg hen wat zij voor tips hadden voor andere bronhouders. Peter Keijzer: “vanaf het begin goed afstemmen met de andere bronhouders”.  Berto Smit: “Op voorhand goed nagedacht hebben over de plek van de BGT in je informatiehuishouding en je organisatie”. Samenvattend, vooraf goed nadenken en de context, zowel binnen de eigen organisatie als de samenwerking met de buren, vanaf het begin meenemen.

  image                   imageimage

  Peter Keijzer, Machlon Feenstra, Berto Smit                                                               Hendrik Jan de Vries en Frank de Jong

  Tijdens de proefproductie hebben steeds de bronhouders samen opgetrokken met hun leveranciers. Voor Dronten was dat Nedgraphics. Ze hebben samen als eerste de finish gehaald en krijgen daarom allebei de erkenning daarvoor. Vanuit Nedgraphics namen Hendrik Jan de Vries en Frank de Jong (accountmanager en BGT consultant) het aandenken in ontvangst. Men was erg blij met de waardering. Ook hier was de sleutel de goede samenwerking en gezamenlijk doen wat nodig is om het resultaat neer te zetten.

  In de kopgroep is een aantal combinaties van bronhouders en bedrijven ook al vrij ver met de transitie naar de BGT. Die wil ik zeker niet onvermeld laten. Er kan er echter maar één de eerste zijn en dat is Dronten geworden en dat was zeker een felicitatie waard.

  De beurs zelf

  De beurs is goed verlopen. De sfeer was prima en er was volop gelegenheid om rustig met belangstellenden te spreken. Het is altijd een goede gelegenheid om opmerkingen uit het veld te horen en ervaringen uit te wisselen. Ook is het toch altijd een gelegenheid om oude bekenden weer te zien. Ik blijf het mooi vinden op de beursvloer te zien hoe ver bedrijven al zijn met hun dienstverlening rond de BGT. Dit laat duidelijk zien dat het onderwerp leeft en daar mogen we met z’n allen best trots op zijn.

  Hieronder nog enkele sfeerplaatjes.

  image

  We hadden om de beurt dienst in de stand van IenM. Hier de ploeg Inge Luyten en Coby Arts.

  image

  Het aan de praat krijgen van de presentatie viel nog niet mee. Links Jeroen van der Veen, de ketenmanager BGT.