• Blogs
 • BGTweb
 • Blog Christa de Visser van I&M: "Een ronde langs de BGT praktijk: van kaboutertjes tot...

Blog Christa de Visser van I&M: "Een ronde langs de BGT praktijk: van kaboutertjes tot samenwerking"

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 1148 dagen geleden

  Iets meer dan twee maanden geleden ben ik begonnen op het programmabureau BGT van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De BGT is de Basisregistratie Grootschalige Topografie, ofwel dé gedetailleerde grootschalige digitale kaart van heel Nederland. Kunt u zich nu meteen iets voorstellen bij wat er nodig is om dat te realiseren? Ik niet, dus de zomermaanden heb ik de tijd genomen om de BGT in de praktijk te leren kennen. Van bronhouders tot geo-standaarden, van transitieregisseurs tot zelfassemblage, en over de uitdagingen in de dagelijkse praktijk.
   
  Bij een van mijn eerste bezoeken viel iemand meteen met de deur in huis. Hij vertelde dat  hij soms de indruk kreeg dat men denkt dat als je roept 'dit moet!', de kaboutertjes dat gewoon gaan uitvoeren. En we weten allemaal hoe het zit met de kaboutertjes.
   
  Een paar bezoeken en gesprekken met bronhouders en medewerkers van de Stichting Samenwerkingsverband van Bronhouders (SVB-BGT) verder heb ik toch de indruk dat de BGT het af kan zonder de puntmutsen. Al met al ontstaat al snel de indruk dat er op veel plekken in het land hard en voortvarend gewerkt wordt aan de BGT. Er zijn technische obstakels, natuurlijk, en er kunnen dingen beter, maar ik spreek oprecht bevlogen landmeters, projectleiders en regisseurs.
   
  Grootste uitdaging? Interessant genoeg komt steeds naar voren: samenwerking. Kaarten hebben grenzen, en grenzen raken andere grenzen, en daar moet je het dus over eens worden. Elkaar vinden, waar je vroeger niet veel met elkaar te maken had, levert een heel nieuw werkproces op. Misschien is het de stuwende kracht van technologie, misschien is het gewoon de verandering, of iets anders, maar de BGT betekent vaak: op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking. “Samenwerking is in alle opzichten praktisch”, vertelde een projectleider. Dat maakt het echter nog niet eenvoudig. Maar als ik zie hoe er gewerkt wordt in de praktijk, kunnen de kabouters nog wel even wegblijven.