Geo-ervaringen in het buitenland!

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 1147 dagen geleden
  - Yvonne Verdonk van Geonovum bezocht dit jaar Italie - 
   
  De dynamische grens van Italie

  1

  Tijdens een bezoek aan de architectuur Biennale in Venetie, trok een zelfstandig lijnentrekkende installatie onze aandacht. De grens van Italie is volledig bepaald door natuurlijke grenzen: de zee in het zuiden en de bergen met waterscheidingen in het noorden. Door opwarming van de aarde en de daarmee samenhangende krimp van gletschers, wijzigen de natuurlijke waterscheidingen in het noordelijk grensgebied drastisch. Reden voor Italie om haar grenzen met Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland opnieuw te definieren. Resultaat is dat in de Italiaanse wet nu het concept van de "beweegbare grens" is geintroduceerd. Ik ben nu al benieuwd hoe we dit concept gaan terugzien in de INSPIRE-datasets van Italie en haar buren. 
   
  De installatie op de tentoonstelling is een leuk voorbeeld van sensortechnologie. Bezoekers kunnen met een druk op een knop de actuele noordelijke grens laten tekenen. Deze grens wordt gemeten met een reeks  GPS-apparaten, wiens data eens per uur worden opgeslagen. Via de door een Arduino aangestuurde tekentafel, kan je die grens vervolgens ter plekke op een gebiedskaart laten tekenen. De actuele grenskaart mag je vervolgens meenemen. Deze installatie mocht zich verheugen in de warme belangstelling van jong tot oud.
   
  Zie voor meer informatie over dit project: http://www.alessandromason.com/collaborations/italian-limes/
   
  - Elise Wagenmaker van het ministerie van Infrastructuur en Milieu bezocht dit jaar onder andere Dubai -

  Navigeren in Dubai
   
  Op vakantie met een navigatieapparaatje bij je: wat kan mij gebeuren, zou je denken. Ik vind overal de weg! Niet dus!
   2
  Het zoeken van de juiste route verliep deze vakantie wat minder soepel.
  Tijdens een stopover in Dubai, merkten wij dat veel gebouwen geen huisnummeraanduiding hebben. Toen we na een vermoeiende vlucht in onze huurauto op weg gingen naar ons hotel, bleek de enige aanduiding te zijn: Sheikh Zayed Road, Al Barsha. Nu is Al Barsha een best grote wijk en de Sheikh Zayed Road is vrij lang. Zonder huisnummer was het lastig om naar het goede hotel te rijden. In de daarop volgende dagen merkten we dat navigeren heel wat minder soepel ging dan we in Europa gewend zijn, als straatnamen en huisnummers niet of niet uniform worden toegekend en toegepast.
   
  Eénmaal terug in Nederland las ik een berichtje dat er een commissie is ingesteld, die de straten van Dubai van uniforme namen gaat voorzien. His Royal Highness Sheikh Hamdan bin Rashid Al Maktoum, het staatshoofd, heeft dat onlangs besloten. Zou hij zelf ook moeite hebben gehad om de weg te vinden?