• Blogs
 • BGTweb
 • Gemeente Dronten behaalt dubbele mijlpaal: volledig in de LV én BGT-beheer via dagelijkse mutaties

Gemeente Dronten behaalt dubbele mijlpaal: volledig in de LV én BGT-beheer via dagelijkse mutaties

  BGTweb

  Dronten volledig in de LV

  De gemeente Dronten was in het voorjaar van 2014 de eerste koploper waarvan een initieel BGT bestand succesvol is aangeleverd en verwerkt in de verticale BGT productieketen (BH à SVB-BGT à LV-BGT à PDOK). Sindsdien is er – met meerdere koplopers en de ketenpartners  - een periode geweest van proefdraaien en het verzamelen van lessons learned voor de overige bronhouders die in 2015 hun bestanden gaan aanbieden. Dit proefdraaien betrof het aanleveren en verwerken van initiële leveringen en mutatieleveringen, maar ook de procedures rondom het assemblageproces. 

  Afgelopen week heeft de gemeente Dronten weer als eerste koploper samen met de verticale keten een belangrijke mijlpaal bereikt. De gemeente Dronten is klaar met hun BGT-project!

  BGT beheer van start met een dagelijkse mutatielevering

  Daarnaast is de gemeente Dronten voor hun gehele grondgebied in beheer is gegaan.  En hier zit nog een nieuw aspect aan: de software van NedGraphics is niet meer geïnstalleerd op een gemeentelijke server, maar is ondergebracht in de “Cloud” van KPN.  Elke dag worden er – met de software van NedGraphics - StUF-Geo IMGeo mutatieberichten bij het SVB-BGT aangeboden die vervolgens worden gesynchroniseerd met de LV-BGT.  

  screenshot dronten.png

  Machlon Feenstra van de gemeente:  “Dagelijks muteren we op onze afdeling tientallen objecten waarbij duizenden attributen of geometrie coördinaten wijzigen. Door elke dag een kwartiertje te reserveren voor het aanmaken en uploaden van een mutatiebestand zorgen we ervoor dat ons gebied in de landelijke registratie de actualiteit weergeeft, en ontstaat er geen werkvoorraad voor synchronisatie. Tevens kunnen we nu voor allerlei verzoeken om actuele gegevens verwijzen naar PDOK, want het SVB-BGT zet ’s avonds de mutaties door in de verticale keten."

  NB. Voor wie geïnteresseerd is, enkele objecten die in de afgelopen periode zijn gemuteerd, zijn te vinden in de PDOK viewer en PDOK-downloads op het adres Morinel 6, Dronten met coördinaten x= 178010.486 y= 504879.467

  Automatisch berichtenverkeer tussen SVB-BGT en LV 

  Deze week gaan de centrale ketenpartners over op geautomatiseerd berichtenverkeer tussen SVB-BGT en de Landelijke Voorziening volgens de nationale standaard Digikoppeling. André Boom van het SVB-BGT: “Nu kunnen en willen we de mutatiestroom nog handmatig beheersen, in de komende maanden zijn we steeds drukker met de verwerking van de initiële bestanden die worden aangeleverd, dus is het fijn dat mutaties dan ‘vanzelf’ gaan.”

  Meer lezen?

  Klik hier voor nieuws over de ontwikkelingen t.a.v. automatisch berichtenverkeer.
  Klik hier voor de brochure "De BGT: 12 tips om meteen aan de slag te gaan" met de 'lessons learned' van koplopers, zoals de gemeente Dronten.