• Blogs
 • BGTweb
 • Ook Gemeente Venray volledig in de LV: projectleider Wilma Theunissen vertelt

Ook Gemeente Venray volledig in de LV: projectleider Wilma Theunissen vertelt

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 970 dagen geleden

  Gemeente Venray was één van de eerste bronhouders die actief bezig was met de opbouw van haar bestand. Samen met leverancier Nedgraphics hebben ze in februari hun volledige grondgebied aan de Landelijke Voorziening geleverd. Projectleider Wilma Theunissen: “Het was een behoorlijk zware klus om alles op tijd verwerkt te krijgen, dus we zijn erg opgelucht dat het allemaal gelukt is”.

  Wilma Theunissen deelt haar ervaringen over het verloop van hun BGT traject:

  De start

  “In 2008 zijn we in Venray begonnen met de integrale kaart. Dit deden we samen met Arcadis en Nedgraphics. Vanuit die uitgangspositie zijn we in 2011 begonnen om te voldoen aan de BGT(IMGEO) vereiste. Meteen in 2011 zijn we al gestart met de eerste overleggen met onze verschillende buurbronhouders. Vanaf daar is het echter nog een lange weg geweest.”

  Samenwerking en afstemming met andere bronhouders

  “Tijdens de overleggen met onze buren kwam als eerste het onderwerp ontzorging aan bod: Wilden anderen ontzorgd worden door gemeente Venray? Deels wel, maar deels ook niet. We hebben in Venray te maken met het Waterschap (deze ontzorgen we), de Provincie Limburg, Prorail, Defensie en uiteraard EZ. Er volgde dan ook een traject over bronhoudersgrenzen, om af te stemmen met alle verschillende partijen. Vooral EZ heeft behoorlijk wat percelen in ons gebied. In de afstemming met EZ zat daarom de nodige verwerking. We zijn blij dat dat allemaal is gelukt. Het was een lang traject, maar het resultaat is er niet minder om.”

  BGT team Venray (zonder Rudolf van Summeren)

  De laatste loodjes: leveren aan de LV

  “Zeker de afgelopen 2 weken hebben we nog erg hard gewerkt. In die periode kwamen er nog allerlei zaken naar voren die we moesten oplossen voor we in de LV konden. Eerder in het traject waren deze dingen nog niet naar voren gekomen. Dit was natuurlijk heel vervelend voor alle betrokken partijen. Ondanks de tegenvaller hebben we dat als team meteen weer opgepakt en opgelost. Daardoor konden we snel een nieuwe initiële levering doen. Ook SVB-BGT was bereid om in ons tempo mee te gaan. Die samenwerking hebben we als erg positief ervaren.”

  En nu? Bijhouden en beheren

  “Onze BGT zit nu in de LV. Maar nu begint het pas. Nu begint het bijhouden. En ook daar komen weer nieuwe uitdagingen bij kijken. Hoe houden we de kaart in Venray gelijk aan die in de LV-BGT? Dit wordt nu gedaan door mutatie-bestanden handmatig te uploaden. Over een tijdje gaat dit automatisch en zit er niemand meer tussen. Dit zal weer een stap vooruit zijn. Zo blijven we samen leren en verbeteren.”

  Nadeel van de koplopers als voordeel voor de rest

  “Onderweg zijn we tegen veel zaken aangelopen, waarvan we hopen dat alle betrokkenen er van hebben geleerd. De leveranciers, SVB-BGT maar ook de andere bronhouders. Wij hadden een nadeel om één van de eersten te zijn: nog niet voor alles was de werkwijze helder, of was duidelijk waar je tegenaan kon lopen enz. Laat onze lessen en leerpunten een voordeel zijn voor iedereen die volgt.”

  “Het was het dubbel en dwars waard, om als één van de eersten deze mijlpaal te behalen!”

  Meer lezen?

  Klik hier voor nieuws over de ontwikkelingen t.a.v. automatisch berichtenverkeer.
  Klik hier voor de brochure "De BGT: 12 tips om meteen aan de slag te gaan" met de 'lessons learned' van koplopers, zoals de gemeente Dronten.