• Blogs
 • BGTweb
 • Almere volledig in de LV, als vijfde en grootste gemeente tot nu toe!

Almere volledig in de LV, als vijfde en grootste gemeente tot nu toe!

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 964 dagen geleden

  Op 25 maart 2015 is het zover. Als vijfde gemeente levert ook gemeente Almere haar volledige BGT aan de Landelijke Voorziening. Dit als grootste gemeente tot nu toe, met 197.000 inwoners, 130 km2 en 564.000 objecten en helemaal 2020 Proof. Projectleider Aralt Brilman: “We zien dit als een gezamenlijk succes van het SVB-BGT, Vicrea (software leverancier) en alle betrokken bronhouders (Buurgemeenten, Provincie, Waterschap, Ministerie van Economische Zaken, Rijkswaterstaat, ProRail)”.

  11.jpg

  De BGT-partners feliciteren gemeente Almere met hun geweldige resultaat en komen binnenkort graag langs met BGT taart, om het projectteam te bedanken voor hun geweldige prestatie!

  Een heuse BGT-Zone in het stadhuis van Almere

  De afgelopen weken was het een gekkenhuis op de geo-afdeling van Almere. Het BGT projectteam moest en zou vóór eind maart de BGT van Almere in de LV hebben. Niet alleen binnen kantooruren, maar ook in het weekend, ’s avonds en zelfs midden in de nacht werd er keihard doorgewerkt.

  22.jpg

  Projectleider Aralt Brilman: “Zelfs midden in de nacht hebben we regelmatig nog even op de knop gedrukt om een bestand door te sturen naar het SVB-BGT”. Er werd dan ook een heuse BGT-zone ingericht, om vol concentratie aan de laatste loodjes te werken.

  Op 25 maart 2015 was het eindelijk zover en leverde gemeente Almere, als vijfde en grootste gemeente tot nu toe, haar volledige BGT aan de Landelijke Voorziening.

  Graag deelt Almere haar ervaringen in het BGT project. De belangrijkste tips? Werk projectmatig, doe eerst een pilot en een proeflevering, werk goed samen met buurbronhouders, en neem het uiteindelijke gebruik van de geo-informatie door beheerders als uitgangspunt voor het bouwen en beheren van je BGT.

  Samenwerking met buurbronhouders: nu én in de toekomst

  Als landelijke koploper was Almere al vanaf het begin constructief betrokken bij de BGT. Al vrij snel werd duidelijk dat samenwerking met buurbronhouders, maar ook met de uiteindelijke gebruikers van de BGT, van groot belang zijn voor een succesvolle aanpak. Almere probeerde dan ook zoveel mogelijk af te stemmen met alle andere betrokken bronhouders, steeds met het uiteindelijke gebruik van de BGT als uitgangspunt.

  Dat was niet altijd makkelijk, maar levert uiteindelijk veel op. Niet alleen voor het gezamenlijk bouwen van de BGT, maar ook voor gezamenlijk bijhouden en beheren in de toekomst. En dat is nodig, want Almere wil minstens dezelfde kwaliteit blijven leveren. Jaarlijks laat ze haar processen voor bijhouding en beheer dan ook door externe partijen toetsen. Samen met haar buurbronhouders zal Almere de verwerking van mutaties optimaliseren om hoge actualiteit te kunnen borgen.

  Aralt Brilman vertelt hoe een goede relatie met buurbronhouders kan groeien, aan de hand van zijn ervaringen met EZ. “In het eerste contact met EZ vlogen we elkaar vooral in de haren. We bleven ons maar verbazen over hoe onvolledig en onnauwkeurig elkaars ondergronden wel niet waren. Toch bleven we met elkaar in gesprek en wisten we bij elkaar te komen. Nu hebben we gezamenlijk en volledig naar elkaars wens een BGT gebouwd. We zien de samenwerking in de bijhouding en het beheer van mutaties dan ook met veel vertrouwen tegemoet.”

  Afstemming en koppeling met gebruik van de BGT: Meerwaarde creëren voor geo-informatie, door gegevensmanagent

  Gegevensmanagement Gemeente Almere.PNG

  Almere maakte ook voor de BGT al gebruik van objectgerichte data. In de afgelopen jaren werd zij zich steeds meer bewust van de economische waarde daarvan. Het beheer en onderhoud van de gemeente maakt namelijk al jaren dankbaar gebruik van deze objectgerichte data.

  De geo-afdeling is dan ook constant bezig met gegevensmanagement, en in gesprek met partners in beheer en nieuwbouw. Zo ontstaat er een keten van gebruiker, naar landmeter, naar topografie in de BGT, naar GIS-specialist, tot automatisering.

  Een keten die de gemeente Almere mooi wist te verbeelden in drie filmpjes:

  De keten van gegevensmanagement
  Geo-informatie in de Gemeente Almere: Over het inwinnen, verwerken en ontsluiten van gegevens
  Landmeting in de Gemeente Almere

  Door ook in de aanloop naar de BGT zoveel mogelijk af te stemmen met o.a. Beheer Openbare Ruimte, creërde Almere meteen al veel meerwaarde voor de BGT. In haar BGT koos Almere voor een hoog detailniveau, met uitgebreide plustopografie vastgelegd als IMGeo. Daarnaast werd een koppeling gelegd met beheersystemen van alle beheerders, waar nog meer gedetailleerde informatie in te vinden is.

  Meer weten?

  aralt.jpg Aralt Brilman, projectleider BGT van Almere, deelt graag zijn ervaringen en meer specifieke tips en tricks. Wilt u meer weten over de projectmatige aanpak van Almere, de samenwerking en afstemming met buurbronhouders, of het creëren van meerwaarde door afstemming en koppeling met gebruikers en het maken en beheren van plustopografie in de BGT?

  U kunt contact opnemen met Aralt Brilman via telefoonnummer 036 539 97 57 of e-mail aabrilman@almere.nl.

  Een kijkje nemen in de BGT van Almere?

  De BGT-kaart van Almere is te raadplegen via http://pdokviewer.pdok.nl/. Open de lagen en kies voor Basisregistratie Grootschalige Topografie. Zodra er voldoende wordt ingezoomd op Almere, wordt de BGT-laag zichtbaar.