• Blogs
 • BGTweb
 • Ontwikkeling van het IMBOR - Consultatieronde IMBOR en Praktijkdag BOR-BGT

Ontwikkeling van het IMBOR - Consultatieronde IMBOR en Praktijkdag BOR-BGT

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 879 dagen geleden

  Nieuws uit de sector: Het IMBOR

  Foto-13-24.jpgHet Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) is een set van afspraken over de benamingen en definities van de beheergegevens die aan de objecten in de openbare ruimte gekoppeld kunnen worden. Ook de samenhang tussen die beheergegevens wordt in het IMBOR beschreven. De objecttypen uit de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en het Informatiemodel geografie (IMGeo) vormen de basis. Het IMBOR vormt een schakel tussen de BGT en de beheersystemen van terreineigenaren. De eerste releases van het IMBOR worden half 2015 verwacht.

  Terugblik Praktijkdag BOR-BGT

  Op 30 april kwamen ruim 120 professionals bijeen op de Praktijkdag BOR-BGT. Samen met Geobusiness Nederland en het CROW had het ministerie van I&M een interessant programma samengesteld in een zeer prettige sfeer bij de Provincie Noord-Brabant. Tijdens de bijeenkomst kreeg iedereen informatie over de meest actuele ontwikkelingen rondom de BGT, het grote belang van de sector Beheer Openbare Ruimte voor de BGT en over de gerelateerde informatiemodellen. Daarbij werd de noodzaak van uniformering van het begrippenkader in het vakgebied ‘Beheer openbare ruimte’ onderstreept.

  In workshops werden de eerste concepten bediscussieerd van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR), met name voor wegbeheer en groenbeheer. Als afronding van de bijeenkomst deelden de gemeente Den Haag en de provincie Noord-Holland hun ervaringen op het gebied van BOR en BGT. De presentaties van de Praktijkdag BOR en BGT zijn te downloaden op de bijeenkomstpagina van de praktijkdag onder tabblad TerugblikTijdens de workshops zijn de vragen en opmerkingen over het IMBOR genoteerd en deze zijn meegenomen in de verdere ontwikkeling van het model.

  Consultatieronde IMBOR

  Beheerder CROW heeft de onderdelen IMBOR-groen en IMBOR-wegen nagenoeg klaar, en de eerste releases van het IMBOR worden halverwege 2015 verwacht. Voor de definitieve afronding van het model gebruikt het CROW echter graag de input uit het veld. Daarom organiseerde het CROW in mei een eerste consultatieronde, om reacties uit het veld te verzamelen.Op de IMBOR-pagina van CROW staat meer informatie over deze eerste consultatieronde. U kunt hier ook de beschikbare documentatie downloaden.