• Blogs
 • BGTweb
 • Beter besturen met de BGT?! Bestuurders in gesprek over geo-informatie en de BGT

Beter besturen met de BGT?! Bestuurders in gesprek over geo-informatie en de BGT

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 882 dagen geleden

  bestuurdersbijeenkomst Kampen

  In mei 2015 werd er een tweede editie van de BGT-Bestuurdersbijeenkomsten georganiseerd. Deze ronde door Nederland leverde onder bestuurders geanimeerde gesprekken op over de komst van de BGT.

  In mei 2015 organiseerde het ministerie van IenM in samenwerking met het SVB-BGT en DataLand weer een ronde regionale bestuurdersbijeenkomsten. Bestuurders uit de regio waren te gast op de prachtige locaties van hun collega-bronhouders in Groningen (regio Noord), Kampen (regio Oost), Den Haag (regio West) en Den Bosch (regio Zuid). Deelnemers waren voornamelijk burgemeesters, wethouders en waterschapsbestuurders.

  De meerwaarde van de BGT voor bestuurders en burgers

  De gastheer heette de bestuurders welkom, waarna het ministerie van IenM en het SVB-BGT hen informeerde over de BGT en de invoering van de BGT per 1 januari 2016. Een ambtenaar en collega-bestuurder deelden vervolgens hun ervaringen met de BGT, en de bestuurders gingen samen in gesprek. Belangrijkste conclusie?


  ‘Geo-ICT hoef je niet te snappen. Maar je moet wel weten wat je ermee kunt.’

  Het belangrijkste onderwerp van gesprek was dan ook het gebruik van de BGT. Want als de BGT af is, wat kan je er dan mee als bestuurder? Verschillende voorbeelden van gebruik kwamen ter sprake, zoals onderstaand voorbeeld uit Kampen:


  ‘Op dit moment hebben we een gemeentelijke viewer waarin allerlei thema’s te bekijken zijn die de verschillende afdelingen helpen bij hun werk. Zo hebben we een WMO-thema gemaakt waarbij je in één oogopslag kunt zien waar mensen gebruik maken van een rolstoel, dagopvang of huishoudelijke hulp. Ga je een nieuw zorgcentrum plannen, dan geeft de kaart je een goede indicatie waar de grootste behoefte daaraan ligt. Maar ook burgers profiteren ervan: op de gemeentewebsite kunnen ze aangeven welk stukje van het openbaar groen in hun buurt ze willen onderhouden. Dat werkt heel goed. Ik denk dat dit in de toekomst voor burgerparticipatie een grote rol gaat spelen.’

  bestuurdersbijeenkomstOok kwamen de bestuurders tot de conclusie dat de BGT een nuttige ondergrondkaart kan zijn voor bijvoorbeeld inbraakpreventie, brandbestrijding, of het plannen van nieuwe locaties voor coffeeshops. Tot slot was er ruim de tijd om vragen te beantwoorden. De aanwezigen hadden heel concrete opmerkingen en vragen, die in de publicatie over de bestuurdersbijeenkomsten zijn opgenomen.

  Verslag van de regionale bestuurdersbijeenkomsten in publicatie en bestuurdersfilm

  De belangrijkste bespreekpunten en vragen van bestuurders op de regionale bestuurdersbijeenkomsten werden samengevat in de publicatie 'Beter besturen met de BGT?!'. Deze publicatie is in juli 2015 per post verspreid onder alle bestuurders. Daarnaast wordt deze publicatie geplaatst op de documentatiepagina van BGTweb, waar alle BGT publicaties worden gedeeld. 

  Ook werden er naar aanleiding van de bijeenkomsten een film 'Beter besturen met de BGT?!' gemaakt, die een sfeerimpressie geeft van de bijeenkomsten, en de belangrijkste gespreksonderwerpen laat zien:

  Aparte bijeenkomst voor provinciebestuurders in het najaar

  Aan de bestuurdersbijeenkomsten in mei namen vooral waterschapsbestuurders, burgemeesters en wethouders deel. Voor provinciale bestuurders zal in het najaar daarom een aparte bijeenkomst worden georganiseerd. Zo vlak na de verkiezingen waren zij in mei niet massaal vertegenwoordigd.

  Presentaties van de bestuurdersbijeenkomsten downloaden of terugkijken?

  Dat kan via onderstaande links:

  Presentatie bestuurdersbijeenkomst Noord
  Presentatie bestuurdersbijeenkomst Oost
  Presentatie bestuurdersbijeenkomst West
  Presentatie bestuurdersbijeenkomst Zuid