• Blogs
 • BGTweb
 • “Le Tour de BGT maakt zich op voor de eindsprint” - Het BGT Tourklassement

“Le Tour de BGT maakt zich op voor de eindsprint” - Het BGT Tourklassement

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 851 dagen geleden

  Door: Floris Zwaferink, transitiemanager Programmateam BGT, ministerie van IenM

  De tour de BGT is toe aan zijn apotheose! Net als bij het kleine Franse broertje zijn de BGT renners over de helft van het parcours, maar volgen er nog enkele zware etappes. Tijd om de voortgang op Franse leest weer te geven. Geen reguliere kaarten maar enkele klassementen om de voortgang in het land te duiden. Een lage notering? Succes met de eindsprint!

  Algemeen klassement

  Algemeen Klassement Tour de BGT

  Net als in de Tour de France is de gele trui voor de BGT reeds vergeven. Gemeente Valkenswaard mocht al in 2014 het podium betreden en zich met taart laten fêteren door de ‘tourbabes’ van de BGT. Tien andere renners hebben de finish inmiddels ook gepasseerd en mogen met zich met verve een échte BGT-winnaar noemen.

  Geruchten dat er doping is gebruikt door de geletruidrager werd eerder weggewimpeld als onzin: “Uit dopingonderzoek blijkt dat er geen objecten zijn toegevoegd die niet in de BGT thuishoren”, aldus een direct betrokkene. 

  De kenners vragen zich af welke renner zich als eerste bij het selecte gezelschap op het podium zal voegen. Begin juli bleken er maar liefst 25 renners voorbij de één-na-laatste mijlpaal te zijn gekoerst en de finish in zicht hebben.

  Wordt het één van hen? Of komt er een outsider uit de hoge hoed? In het verleden is gebleken dat renners all-in kunnen gaan en hun hele hebben en houden in een keer over de laatste berg gooien. De strijd ligt nog volledig open!

  Punten- en ploegenklassement

  Om de groene trui in de BGT tour te winnen, is samenwerking noodzakelijk. Het totale aantal renners binnen een BGT-regioploeg wordt meegenomen in de ranking. De ideale regioploeg kent enkele koplopers die ver voor het peloton uitrijden, maar is daarnaast afhankelijk van de snelheid van haar renners in de rest van de koers. Hierbij geldt dat het hebben van mooie plannen slechts een of twee punten oplevert. Worden deze plannen tijdens de koers omgezet in concrete vooruitgang is het mogelijk 3 punten bij het totaal op te tellen. Begint een renner aan de laatste etappe of is de finish reeds gepasseerd worden er 4, respectievelijk 5 punten toegevoegd.*

  Tour de BGT Ploegenklassement

  Tour de BGT Puntenklassement

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  In het puntenklassement, waar de scores van alle renners per regioploeg worden opgeteld, zijn de Brabantse ploegen goed vertegenwoordigd. Directe concurrenten zijn de waterschappen en de noordelijke ploegen. Deze laatste ploegen laten een demarrage zien in de laatste etappe’s en moeten dan ook flink in de gaten gehouden worden!

  Team Flevoland komt niet voor in het puntenklassement maar staat met stip op één als men de gemiddelden als leidraad neemt in het ploegenklassement. Een tourfan duidt de hegemonie van de ploeg uit de polder: “Het is een kleine maar hechte ploeg. Kopmannen hebben geen probleem met een rol als knecht, de wens om gezamenlijk over de finish te gaan is groot. Vroem vroem Flevoland!”, aldus Mart S. uit Hilversum.

  Provinciaal klassement

  Tour de BGT Provinciaal Klassement

  In tegenstelling tot de Franse tour kent de Tour de BGT een extra klassement waar men zich in de prijzen kan fietsen. De scores van de verschillende regionale ploegen wordt bijeen geteld om een provinciale verschillen te duiden in het land. Hierbij zijn waterschappen en de landelijke partijen niet meegenomen.

  Flevoland voert ook hier het klassement aan, waarbij Zeeland samen met Limburg strijdt om de tweede plek.

  Onderin is het ongekend spannend. Gelderland, Utrecht en Noord-Holland proberen naar het peloton te rijden en zullen zich moeten bewijzen in de naderende bergetappes.

  Tijdig aanhaken bij de ploegen die voldoende presteren is een must. De afzonderlijke renners die achterop raken kunnen de hulp van ploeggenoten met goede benen goed gebruiken. "Met de veegwagen aankomen bij de finish in Parijs is een droom die uiteenspat", zo geeft een ex- tourdeelnemer aan. Elke renner zal dit koste wat kost willen voorkomen.

  Volg de komende ontwikkelingen, demarrages, ontsnappingen en meer....

  De vorderingen van de afzonderlijke renners en ploegen worden in deze laatste etappes door veel publiek nauwlettend in de gaten gehouden. Maandelijks wordt er op reguliere wijze gerapporteerd door de tourleiding via www.bgtweb.nl. Volg de BGT om niets te missen van alle ontwikkelingen, demarrages, ontsnappingen en meer.

  Vive le tour de BGT! 

   

  * De punten die een koersdeelnemer behaalt voor zijn regioploeg, zijn als volgt berekend:

    Puntentoekenning BGT Tourklassement