• Blogs
 • BGTweb
 • Regeren is vooruitzien. De eerste stappen naar de beheer- en bijhoudingsfase van de BGT

Regeren is vooruitzien. De eerste stappen naar de beheer- en bijhoudingsfase van de BGT

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 870 dagen geleden

  Het maken van de BGT is nog in volle gang en bronhouders steken veel tijd en energie in het tijdig afronden van de transitiefase. Het is echter belangrijk om daarnaast ook alvast vooruit te kijken naar de volgende fase, en alvast na te denken over het beheer en de bijhouding van de BGT. Bij het ministerie van IenM en het SVB-BGT staat dit onderwerp dan ook hoog op de agenda. Daarom organiseerden zij een bijeenkomst over BGT beheer en bijhouding met bronhouders en werken zij aan een nieuwe BGT-brochure over dit thema.

  Bijeenkomst over beheer en bijhouding met alle verschillende bronhouders

  Bijeenkomst beheer en bijhoudingVlak voor de zomer organiseerde het Ministerie van IenM samen met het SVB-BGT een bijeenkomst over BGT beheer- en bijhouding. Samen met vertegenwoordigers van álle verschillende bronhouders keken zij vooruit naar de aspecten waaraan de beheer- en bijhoudingsfase straks moet voldoen, om goed aan te sluiten op de transitie.

  Alle verschillende typen bronhouders werden voor de bijeenkomst uitgenodigd.  Vanuit de gemeenten, provincies en waterschappen waren meerdere gebiedsbronhouders vertegenwoordigd, om ook binnen deze bronhoudergroepen de diversiteit zo goed mogelijk weer te geven. Het doel van de bijeenkomst was drieledig:

  • Kennismaking tussen bronhouders bevorderen en wederzijds begrip creëren voor elkaars werkwijze en belangen in de BGT beheer- en bijhoudingsfase.
  • Ideeën en mogelijkheden voor BGT beheer en bijhouding uitwisselen, om zicht te krijgen op de kansen van en overeenkomsten tussen bronhouders.
  • Een basis leggen voor succesvolle samenwerking tussen regionale en landelijke bronhouders in de BGT beheer- en bijhoudingsfase.

  Tijdens de bijeenkomst werd veel inspiratie opgedaan voor de inrichting van de beheer- en bijhoudingsfase. Er kwamen specifieke valkuilen, kansen en ideeën naar voren, die de aanwezige bronhouders, het ministerie van IenM en het SVB-BGT meenemen bij het inrichten van de volgende fase. Daarnaast willen zij de uitkomsten en bevindingen van de bijeenkomsten graag delen met alle overige bronhouders. Op basis van de bijeenkomst wordt daarom een brochure over BGT beheer en bijhouding ontwikkeld.

  Brochure over BGT beheer en bijhouding

  In de nieuwe BGT brochure over beheer en bijhouding wordt onder andere aandacht besteed aan de verschillende keuzes voor bronhouders, de wijze van samenwerking met buurbronhouders en de specifieke wensen en eisen waarmee rekening gehouden moet worden in de beheer- en bijhoudingfase. Naar verwachting wordt deze brochure medio september gepubliceerd op zowel www.svb-bgt.nl als www.bgtweb.nl.