• Blogs
 • BGTweb
 • Kadaster: de eerste landelijke BGT-gebruiker door BGT Lijngericht

Kadaster: de eerste landelijke BGT-gebruiker door BGT Lijngericht

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 754 dagen geleden

  Het Kadaster beheert de Landelijke Voorziening BGT en verstrekt de BGT via PDOK.nl. Daarnaast is in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het LSV GBKN een tijdelijke voorziening ‘BGT Lijngericht Vectorbestand’ gebouwd. Deze voorziening biedt aan GBKN-deelnemers de mogelijkheid om gedurende de transitie van GBKN naar BGT gebruik te blijven maken van hun bestaande systemen. 

  Het Kadaster heeft deze voorziening gebruikt om als eerste landelijke gebruiker volledig over te gaan op het gebruik van BGT waar die beschikbaar is voor alle producten en toepassingen.

  Gefaseerde overgang van GBKN naar BGT

  De overgang van GBKN naar BGT gaat gefaseerd. Een aantal gemeenten is inmiddels aangesloten op de BGT. De overige bronhouders volgen de komende maanden. Tijdens de overgangsperiode maakt het Kadaster en bijvoorbeeld ook Klic-online gebruik van beide bronnen.

  Wat betekent dit voor de GBKN?

  Door de komst van de BGT en het aanbieden van het product ‘BGT Lijngericht Vectorbestand’ wordt de bestaande GBKN geleidelijk afgebouwd. Waar de BGT beschikbaar is en via de voorziening ‘BGT Lijngericht Vectorbestand’ wordt geleverd, vervalt de GBKN en wordt die niet meer geleverd.

  Wat betekent dit voor Kadaster producten?

  In diverse kaartproducten van het Kadaster wordt topografische informatie vanuit de GBKN getoond. Dit betreft bijvoorbeeld de kadastrale kaart en KLIC, en gaat onder andere over gebouwen, straatnamen en huisnummers. Deze informatie zal de komende tijd geleidelijk worden vervangen door de corresponderende gegevens uit de BGT. 

  Voorziening 'BGT Lijngericht Vectorbestand'

  Het Kadaster maakt hiervoor gebruik van de voorziening ‘BGT Lijngericht Vectorbestand’ en is daarmee de eerste landelijke gebruiker van de BGT. Sommige afnemers van de kadastrale kaart kunnen geen BGT lijngerichte vectordata meegeleverd krijgen. Zij zijn hierover geïnformeerd en voor hen zijn alternatieven beschikbaar.

  > Lees meer over de voorziening BGT Lijngericht Vectorbestand

  *Het gebruik van de BGT kan in verschillende producten leiden tot kleine inhoudelijke verschillen. Mogelijk sluiten ook de lijnen van de topografie niet helemaal op elkaar aan. Dit gebeurt als een gebied geraakt wordt dat nog niet is aangesloten op de BGT.

  Eerste terugmeldingen voor de BGT

  Het gebruik van de BGT door het Kadaster heeft al gezorgd voor de eerste terugmeldingen aan de bronhouders van de BGT.

  > Lees meer over de ontwikkeling van het BGT terugmeldsysteem