• Blogs
  • BGTweb
  • De BGT en... OpenStreetMap? - Samenwerkingskansen in beeld

De BGT en... OpenStreetMap? - Samenwerkingskansen in beeld

Bijeenkomst OpenStreetMap en BGT

Hoewel OpenStreetMap en de BGT elkaars tegenpolen lijken qua standaarden, controles, en visualisatie, zijn er ook veel overeenkomsten. Er zijn dan ook vele samenwerkingskansen om wederzijds elkaars product te versterken.

De OpenStreetMap community en verschillende vertegenwoordigers van open data bestanden van de overheid, kwamen op 20 september daarom bijeen om die kansen te onderzoeken. 

De conclusie? OpenStreetMap en de BGT hebben een heel ander productieproces en doel , maar juist door deze verschillen kunnen de twee kaarten goede partners worden.  Hierbij kan de BGT voor OpenStreetMap dienen als gedetailleerd, nauwkeurig en actueel referentiebestand, waarbij OpenStreetMap de BGT weer kan helpen bij de mutatiesignalering. 

OSM en BGT: tegenpolen of gelijken?

OpenStreetMap en de BGT lijken wellicht elkaars tegenpolen. Voordat een BGT object in de landelijke voorziening komt, moet het allerlei controles doorlopen om te testen of het voldoet aan de BGT standaard. In OpenStreetMap daarentegen worden alle objecten die gebruikers toevoegen, direct en zonder controle toegepast en zo snel mogelijk gevisualiseerd . Het maakt niet uit wie dit object toevoegt: iedereen mag in OpenStreetMap de kaart aanpassen. Ook zijn er in OpenStreetMap geen standaarden gedefinieerd. Hoewel voor de beste visualisatie en navigatiemogelijkheden van de kaart toch veelal dezelfde classificaties worden gekozen.

Toch betekent dit niet dat de OpenStreetMap kaart een zooitje wordt. Integendeel, dankzij de inspanningen van de community is zeker de Nederlandse kaart op veel plekken erg rijk aan detail en erg actueel. Daarnaast zijn er ook overeenkomsten te vinden tussen de BGT en OpenStreetMap: beide zijn beschikbaar als open data. Dit betekent dat ze elkaar zonder belemmeringen kunnen verrijken. Zo heeft OpenStreetMap al dankbaar gebruik gemaakt van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

Samenwerkingskansen identificeren

Op zaterdagmiddag 20 september kwam een delegatie van de actieve Nederlandse OpenStreetMap community op uitnodiging van Rijkswaterstaat op bezoek in het LEF-center. Het doel van de middag was om samenwerkingskansen te identificeren tussen OpenStreetMap en verschillende open data bestanden van de overheid. Ook de BGT kwam aan bod.

BGT als onderlegger voor OpenStreetMap, OpenStreetMap als input voor terugmelding

Vanuit de OpenStreetMap community was veel interesse om de BGT als onderlegger te gebruiken. Nu wordt er veelal gewerkt met oude luchtfoto's van Bing met een niet altijd even hoge resolutie. Door de BGT als een van de onderleggers te gebruiken, hebben de 'mappers' een nauwkeurig en gedetailleerd referentiebestand. Wanneer er vervolgens een fout ontdekt wordt in de BGT kan dit weer worden teruggemeld. Hier staat de community welwillend tegenover en voor de BAG wordt er ook al geregeld teruggemeld.

Interesse in detailobjecten in de BGT

Daarnaast komen er door de BGT en IMGEO veel gedetailleerde objecten beschikbaar, die nu nog vaak missen in OpenStreetMap. Zo was er bijvoorbeeld interesse om overkappingen en open loodsen in OpenStreetMap toe te voegen, omdat deze niet in de BAG zitten. Ook naar de beschikbaarheid van IMGEO objecten, zoals verkeersborden en straatmeubilair, werd reikhalzend uitgekeken.  

Vooroordelen uit de weg

Een hardnekkig vooroordeel werd ook uit de weggeruimd, namelijk dat alle OpenStreetMappers enkel achter hun computer zitten om de kaart bij te werken. Duidelijk werd dat veel OpenStreetMappers juist graag buiten zijn om te fietsen en te wandelen aan de hand van de OpenStreetMap kaarten. Hierbij kunnen de OpenStreetMappers een steuntje in de rug zijn van de BGT bronhouder, die vaak minder zicht heeft op de veranderingen in het landelijk gebied. Toch gebeurt er ook genoeg achter de computer. Zo stond er een scriptje klaar om als eerste de A4 in kaart te brengen na het doorknippen van het lintje.

De conclusie? OpenStreetMap en de BGT hebben een heel ander productieproces en doel , maar juist door deze verschillen kunnen de twee kaarten goede partners worden.  Hierbij kan de BGT voor OpenStreetMap dienen als gedetailleerd, nauwkeurig en actueel referentiebestand, waarbij OpenStreetMap de BGT weer kan helpen bij de mutatiesignalering.