Den Haag volledig in LV-BGT

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 758 dagen geleden

  Op woensdag 11 november iets na half acht ’s avonds is ook het laatste deel van Den Haag geregistreerd in de LV-BGT. Wij blikken terug op de transitie met Friso Penninga, senior adviseur Geo-informatie van de Gemeente Den Haag.

  Terugkijkend op de transitie is ons succes vooral geweest dat we alles met eigen mensen hebben willen doen. Vanuit dat vertrekpunt hebben we ingezet op het opbouwen van kennis binnen de verschillende actielijnen om tot een breed gedragen Beleidsvisie BGT 2.0 te komen, op basis daarvan zijn wij de BGT gaan opbouwn. Mijn collega Maarten Vermeij was actief binnen de actielijn Informatiemodel, ikzelf was actielijntrekker Gebruik.


  Omdat we alles met eigen mensen wilden doen en Den Haag groot is (ongeveer 1,5 miljoen objecten), wisten we dat we de wettelijke deadline alleen konden halen, als we vroeg zouden beginnen. En dat hebben we op 1 januari 2014 dan ook gedaan. Door kennis van de BGT, maar ook door kennis van onze ICT konden we toch al stadsdelen opwerken naar BGT, terwijl er nog geen productierijpe BGT-software was en de landelijke keten nog volop in aanbouw was. Samen met Gemeente Leiden waren we de derde bronhouder die in de LV kwam. Grappig daarbij is dat Ministerie van IenM werkte met een kopgroep, waarin een beperkt aantal bronhouders in nauwe samenwerking met hun leveranciers probeerden de BGT op te bouwen. Den Haag zat oorspronkelijk niet bij de Koplopersgroep, maar werd er vroeg in 2014 alsnog bijgevraagd omdat Den Haag zonder die aanvullende ondersteuning de koplopers had bijgehaald. 


  Tijdens het proces zijn we altijd positief geweest: we waren principieel als het kon, maar pragmatisch als het moest. En terwijl het BGT-project in Den Haag rustig volgens planning doorliep, zagen we in het land dat dat toch eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Uiteindelijk hebben we binnen tijd en budget ons doel behaald, iets waar we trots op zijn, juist omdat er vooraf nog zoveel onduidelijkheden en onzekerheden waren. 


  Tot slot wil ik namens Den Haag het SVB-BGT bedanken: zij hebben ons geweldig ondersteund.