• Blogs
 • BGTweb
 • Lessen uit Vlaanderen: Wat kan de BGT leren van het GRB?

Lessen uit Vlaanderen: Wat kan de BGT leren van het GRB?

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 684 dagen geleden

  Baarle-Nassau en Baarle-Hertog (bron: AGIV)

  Terwijl in Nederland nog hard wordt gewerkt aan de BGT, hebben ze in Vlaanderen sinds eind  2013 een grootschalige basiskaart, het GRB: Grootschalig Referentiebestand. Hoewel het GRB qua maakproces en detaillering anders is dan de BGT, zijn er ook veel overeenkomsten te vinden tussen het GRB en de BGT. En omdat de zuiderburen al een tijd bezig zijn met het beheer, bijhouding en ingebruikname van het GRB, kunnen we hier veel van leren.

  De FLAGIS studiedag van 8 december werd bezocht door het Programmabureau BGT van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De studiedag stond compleet in het teken van het GRB. Een goed moment om inspiratie op te doen en te vertellen over hoe we het in Nederland aanpakken met de BGT. Allereerst was er reden voor een feestje: vanaf 4 december is ook het GRB open data! In de eerste week is de afname van het bestand hierdoor al flink gegroeid. 

  Herkenbare doorontwikkelagenda

  Interessant aan de studiedag was dat er een podium was voor verschillende GRB gebruikers. Zo kwamen er bijvoorbeeld landmeters, waterbedrijven, stads- en vastgoedontwikkelaars aan het woord. Zij lieten zien wat zij nu met het GRB doen, maar ook wat er nóg beter kan. Uit deze presentaties kwamen veel aspecten naar voren die ook bij de BGT op de agenda staan, zoals 3D en planinformatie. Ook was er veel interesse in het Nederlandse plusmodel (IMGEO) met uitgebreidere classificaties.

  Kwaliteitskatalysator

  De komst van het GRB heeft duidelijk gezorgd voor een kwaliteitsverbetering van veel andere geo-informatie. In tegenstelling tot in Nederland, was er voorheen geen grootschalige basiskaart beschikbaar in Vlaanderen. Eén van de uitdagingen voor de toekomst is het kadastralisatietraject: het verbeteren van de kadastrale kaart aan de hand van het GRB. Nu liggen gebouwen soms in meerdere percelen, terwijl dit feitelijk niet klopt.

  Bijhouding met revisiewerk

  Ook de bijhouding van het GRB is interessant ingericht. In de eindfase van een bouwtraject wordt de nieuwe situatie vaak nauwkeurig opgemeten. Door direct gebruik te maken van deze ‘as-built’ informatie, kan de bijhouding van het GRB een stuk efficiënter verlopen en wordt bovendien het GRB sneller actueel. Het is daarom ook per 1 januari 2015 verplicht gesteld om na elk nieuwbouwtraject de ‘as-built’ situatie conform GRB in te meten en aan te leveren aan de beheerder van het GRB, AGIV. Wel bleek dat er dit jaar nog enige onwennigheid was bij aannemers en landmeters, maar de eerste successen zijn geboekt.

  Samenwerking over de grens

  De BGT en GRB zijn beide heel bruikbare producten voor veel verschillende processen. Toch stopt de BGT bij de Nederlandse grens, terwijl er natuurlijk ook over de grens wordt samengewerkt. Een mooie ambitie voor de toekomst is om de BGT en het GRB op elkaar te laten aansluiten.  Dit brengt uiteraard een aantal uitdagingen met zich mee, maar deze studiedag heeft goed inzichtelijk gemaakt dat de verschillen kleiner zijn dan misschien aanvankelijk werd gedacht. Er liggen al plannen om begin 2016 met onze Belgische collega’s een soortgelijke bijeenkomst in Nederland te organiseren.