• Blogs
 • BGTweb
 • Terugmelden: hoe werkt het nu en binnenkort?

Terugmelden: hoe werkt het nu en binnenkort?

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 662 dagen geleden

  Het kan zijn dat iets wat in de BGT staat niet (meer) klopt met de werkelijkheid. Als u een dergelijke situatie signaleert, doe dan een terugmelding! Alleen met zijn allen kunnen we ervoor zorgen dat de BGT van voldoende kwaliteit blijft.

  Voor bestuursorganen die de BGT gebruiken is terugmelden sinds 1 januari 2016 verplicht, maar iedereen mag altijd een terugmelding doen. Verder zijn bronhouders ook vanaf 1 januari verplicht terugmeldingen te behandelen.

  Binnenkort kan dit met een laagdrempelig terugmeldsysteem waar door het Kadaster aan wordt gewerkt. Totdat dit vernieuwde systeem online gaat, gebruikt u het terugmeldformulier. U kunt een terugmelding doen door het terugmeldformulier in te vullen op de Kadasterwebsite.

  Terugmelding ontvangen?

  Wat moet u doen als u als BGT bronhouder een terugmelding ontvangen hebt? In de Wet basisregistratie grootschalige topografie staan de eisen beschreven (artikel 25 t/m 28). Hierbij volgt een beknopte samenvatting wat u moet doen als u een terugmelding ontvangen hebt:

  • U beslist zo snel mogelijk of de terugmelding relevant is. Als dit niet snel besloten kan worden, moet u aan het Kadaster aangeven dat de terugmelding ‘in onderzoek’ is.
  • Als u besloten heeft dat de terugmelding wel of niet relevant is, geeft u dit per mail rechtstreeks door aan degene die de terugmelding gedaan heeft, met een cc aan het Kadaster. Als u een terugmelding afwijst, is het belangrijk dat u ook de reden hiervoor geeft, zodat dit op meer begrip kan rekenen bij de terugmelder.
  • Wanneer de terugmelding afgerond is,  aan het Kadaster door dat de terugmelding niet langer ‘in onderzoek’ is.
  • Uiteraard is het van belang om bij een relevante terugmelding ook de BGT zo snel mogelijk te muteren.


  Verbeter de kaart

  Sceenshot Terug Meld SysteemOp dit moment wordt er hard gewerkt aan een vernieuwd terugmeldsysteem: ‘Verbeter de kaart’. Ditsysteem zal het voor gebruikers laagdrempeliger maken om een terugmelding te doen. Gebruikers kunnen direct de locatie van de terugmelding op de kaart aangeven en hoeven hiervoor dus geen adres of coördinaten meer op te geven. Ook hoeven gebruikers slechts één veld in te vullen om de terugmelding te omschrijven (zie screenshot). De terugmeldingen zijn altijd direct openbaar raadpleegbaar door iedereen.

  Daarnaast wordt het afhandelen van terugmeldingen voor bronhouders ook makkelijker. Het terugmeldsysteem zal met behulp van het mutatiemeldingensysteem (MMS) van SVB-BGT, terugmeldingen automatisch doorsturen naar de juiste BGT bronhouder op basis van de coördinaten. Bronhouders beheren de terugmeldingen dan in het mutatiemeldingsysteem en kunnen hierin de status van terugmelding aanpassen. Wanneer deze status wordt aangepast, wordt dit automatisch doorgestuurd aan het Kadaster en de terugmelder. Op deze manier hoeven er geen extra mailtjes meer verstuurd te worden.

  U moet nog even geduld hebben voordat dit nieuwe terugmeldsysteem online gaat. Tot die tijd kunt u terugmeldingen doen via het terugmeldformulier. Wel kunt u binnenkort mee helpen bij het testen van het terugmeldsysteem. Geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar jaapwillem.sjoukema@minienm.nl