• Blogs
 • BGTweb
 • Kruinlijnen in de BGT: hoe zat het ook alweer?

Kruinlijnen in de BGT: hoe zat het ook alweer?

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 631 dagen geleden

  image
  Om het voor BGT gebruikers duidelijk te maken wat de hoogste kant van een talud is, worden kruinlijnen in de BGT gevisualiseerd. Dit geeft gebruikers meer inzicht in (plotselinge) hoogteverschillen in het terrein. Toch komt het voor dat kruinlijngeometrie, ondanks dat het verplichte inhoud van de BGT is, niet of verkeerd wordt gevisualiseerd. 

  Dit kan komen door een verkeerde aanlevering van de kruinlijngeometrie. Om kruinlijnen correct te visualiseren is het belangrijk dat de geometriepunten waaruit de kruinlijn bestaat, exact dezelfde volgorde heeft als de punten van het vlak waarop deze kruinlijn betrekking heeft.  Zie hiervoor ook de werkafspraak ‘Visualisatie kruinlijn-symbool’ op de Geonovum website.

  Daarnaast komt het voor dat kruinlijnen niet door bronhouders aangeleverd worden, ondanks het feit dat kruinlijnen ook al bestaande inhoud van de GBKN waren. Zie BGT mythe 9 ‘Bestaande inhoud van de kaart hoeft niet allemaal meteen in de BGT’ voor meer informatie. 

  De
  PDOK WMTS-laag visualiseert op dit moment de kruinlijnen nog niet, ook al zijn de kruinlijnen correct aangeleverd. Er wordt op dit moment gewerkt aan een verbetering van de visualisatie, waardoor kruinlijnen ook getoond worden op de kaart. Wanneer deze verbetering is doorgevoerd, zal dit worden vermeld in de release notes van de landelijke voorziening (LV BGT). Over deze nieuwe versie zal ook een nieuwsbericht komen.