• Blogs
 • BGTweb
 • Voorbereidingen voor planinformatie in de BGT

Voorbereidingen voor planinformatie in de BGT

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 631 dagen geleden

  Met behulp van planinformatie kan de BGT verrijkt worden met topografie die er nog niet is (plantopografie), maar waarschijnlijk wel op korte termijn concreet gerealiseerd wordt. Voor bronhouders is deze informatie nuttig voor het beheer en bijhouding van de BGT. Veel andere BGT gebruikers hebben daarnaast behoefte aan planinformatie om zich voor te bereiden op toekomstige of heel recentelijk gerealiseerde situaties. Planinformatie is dus letterlijk de toekomst!
  image
  BGT keten klaarstomen
  De IMGEO standaard is al voorbereid op de komst van plantopografie. Door IMGEO objecten de status ‘plan’ te geven, kan plantopografie worden aangemaakt. De BGT keten (SVB-BGT, Kadaster en PDOK) moet echter enigszins worden aangepast om plantopografie te ondersteunen. De werkafspraak met het verzoek om plantopografie niet aan te leveren blijft daarom tot nader orde staan. Op dit moment wordt onderzocht welke aanpassingen aan de keten nodig zijn en wat voor impact dit heeft.

  Werkgroep en stuurgroep planinformatie
  Naast het technisch ondersteunen van planinformatie is het belangrijk om de organisatorische en procesmatige kant van planinformatie beter in kaart te brengen. Hiervoor is een werk- en stuurgroep planinformatie opgericht. In deze werk- en stuurgroep zitten vertegenwoordigers van verschillende bronhouders, netbeheerders, Kadaster, Geonovum, SVB-BGT en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

  De opdracht van de werkgroep planinformatie is het faciliteren en stimuleren van het gebruik en de aanlevering van planinformatie door alle verschillende BGT bronhouders aan de BGT keten. Hiervoor wordt er onder andere gekeken naar de kosten en baten van planinformatie, mogelijke bronnen van planinformatie (bijv. BAG en BIM processen) en tips voor het (laagdrempelig) ontsluiten en gebruiken van planinformatie. Het leveren van planinformatie is vrijwillig (IMGEO), dus de nut en noodzaak moet bij iedereen duidelijk zijn.

  Er zijn al bronhouders die planinformatie (intern) gebruiken. Heeft u een interessant voorbeeld of  een goede motivatie om planinformatie te gebruiken en wilt u dit graag delen? Stuur dan een e-mail naar jaapwillem.sjoukema@minienm.nl.