• Blogs
 • BGTweb
 • Minister maakt kennis met BGT terugmeldsysteem ‘Verbeter de Kaart’

Minister maakt kennis met BGT terugmeldsysteem ‘Verbeter de Kaart’

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 581 dagen geleden

  Op 16 maart bezocht Melanie Schultz van Haegen, de minister van Infrastructuur en Milieu, het Kadaster. Hier werd een testversie van 'Verbeter de Kaart', het laagdrempelige terugmeldsysteem voor de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) getoond.
  image
  Laagdrempelig terugmelden
  Verbeter de kaart wordt het terugmeldsysteem van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Met dit systeem kunnen gebruikers van de BGT vermoedelijke fouten op een laagdrempelige manier melden. Gebruikers hoeven alleen maar een punt op de kaart te prikken en hierbij een (korte) omschrijving te typen. De meldingen zullen automatisch naar de BGT bronhouder worden verstuurd. De bronhouder zal dan de melding beoordelen en de BGT aanpassen als de melding terecht is. De meldingen zijn altijd publiekelijk zichtbaar.

  Levendige basisregistratie
  Tijdens de informele demonstratie werd de BGT rondom de  woonomgeving van de minister onder de loep genomen. De minister ontdekte hierin een recente wijziging die nog niet was doorgevoerd in de BGT.  Deze constatering kon direct als terugmelding worden ingevoerd.  De minister was zeer te spreken over de interactieve manier van melden. De basisregistratie wordt op deze manier een stuk levendiger voor gebruikers.

  BRT terugmelden al succesvol geïntroduceerd
  Eenzelfde soort systeem is bij de Basisregistratie Topografie (BRT) al erg positief bevonden. Er werden veel meer terugmeldingen gedaan dan met de oude manier van terugmelden op de BRT. Én het gaat om relevante meldingen: 75% kon direct goedgekeurd worden. De overige 25% kon na verder onderzoek meestal goedgekeurd worden. Door dit succes en de positieve reacties van bronhouders en gebruikers is er besloten om ook voor de BGT een dergelijk systeem te ontwikkelen.

  ‘Verbeter de kaart’ straks voor BGT en BRT
  Het systeem wordt nu ontwikkeld voor de BGT. Hierna wordt ‘Verbeter de kaart’ ook gereed gemaakt voor de BRT, zodat gebruikers in de toekomst maar één terugmeldsysteem hoeven te gebruiken. De ambitie is om later ook andere open geo-(basis)registraties van dit laagdrempelige terugmeldsysteem te voorzien.


  Verbeter de applicatie!
  Verbeter de kaart is nog in ontwikkeling. Dit betekent dat er op dit moment nog geen terugmeldingen via dit systeem gedaan kunnen worden. U kunt het systeem echter al wel bekijken en uit proberen: ga naar https://verbeterdekaart.kadaster.nl
  en doe gerust een testmelding! Valt u iets op of heeft u een verbeterpunt? Vertel het ons! We vinden het erg belangrijk dat het systeem gebruiksvriendelijk is. U kunt uw bevindingen doorgeven aan jaapwillem.sjoukema@minienm.nl.