• Blogs
 • BGTweb
 • Mythe 16: 'De BGT is pas bruikbaar als alles af is'

Mythe 16: 'De BGT is pas bruikbaar als alles af is'

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 570 dagen geleden

  Dit is een misverstand. De BGT hoeft niet landsdekkend klaar te zijn  voordat hij bruikbaar is. Grote delen van Nederland staan al in de Landelijke Voorziening. Informatie uit deze gebieden is nu al toe te passen in de praktijk. Sta dan ook niet stil en maak nu al gebruik van de BGT. Vanaf 2017 is het gebruik van de BGT voor overheidsorganisaties verplicht.

  image

  De BGT raakt steeds verder gevuld.image
  Op dit moment leveren bronhouders hun BGT-gegevens  en raakt de BGT steeds verder gevuld. Vanaf het moment dat gebieden in de Landelijke Voorziening staan, kunnen zowel publieke als private partijen gebruik gaan maken van de BGT. De BGT is dan ontsloten via het PDOK Loket. Op dit moment kunt u via het PDOK Loket al de BGT raadplegen van de bronhouders die hun BGT-gegevens inmiddels aangeleverd hebben. In de afbeelding rechts ziet u in het groen welke gebieden al in de Landelijke Voorziening staan.

  De BGT gebruiken.
  De BGT is op veel terreinen toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan het beheer van de openbare ruimte, ruimtelijke ordening, veiligheid, nutsvoorzieningen, et cetera. De BGT heeft een grote meerwaarde voor werkzaamheden waarbij een gedetailleerde kaart nodig is. 

  Een goed voorbeeld van een organisatie die nu al gebruik maakt van de BGT is Dunea. Deze organisatie levert in het zuiden van Zuid-Holland drinkwater aan ruim 1.260.000 klanten. Het beheer van het ondergrondse leidingnet vereist een goede referentie met een bovengrondse kaart. Tot nu toe werd daar de GBKN voor gebruikt. Het verzorgingsgebied van Dunea zit nog niet geheel in de Landelijke Voorziening, maar enkele grote gebieden wel, zoals de gemeentes Leiden en  Den Haag. Omdat een waterleidingbedrijf te allen tijden bij de gegevens moet kunnen heeft Dunea er voor gekozen om alle data binnen te halen en in hun eigen omgeving op te slaan. Mobiele apparaten van servicemonteurs worden ’s nachts bijgewerkt en zo beschikt men altijd over actuele kaartgegevens, ook in geval van een calamiteit. Wilt u hier meer lezen over Dunea en de BGT klik dan op deze link. Andere gebruikersvoorbeelden zijn te lezen via deze link te bekijken.

  De BGT is nu al bruikbaar en toe te passen in de dagelijkse praktijk. Sta dan ook niet stil en maak nu al gebruik van de BGT. Heeft u nog mooie gebruikstoepassingen? Laat ze ons weten en wie weet worden ze opgenomen in de volgende druk van de brochure: BGT, Baten, Gebruiken, Toepassen om zo ook anderen te inspireren.