• Blogs
 • BGTweb
 • Terugmelden op de BGT: nu via Verbeter de kaart!

Terugmelden op de BGT: nu via Verbeter de kaart!

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 521 dagen geleden

  Op 16 juni is tijdens het Datalandcongres de nieuwe BGT terugmeldapplicatie ‘Verbeter de kaart’ officieel in gebruik genomen. Terugmelden op de BGT is nu mogelijk via http://www.verbeterdekaart.nl. Op het congres deed Peter Heij (Directeur-generaal Ruimte en Water bij het  Ministerie van Infrastructuur & Milieu) de eerste officiële terugmelding. “Met ‘Verbeter de kaart’ kan iedereen helpen met het verbeteren van de BGT,” aldus Peter Heij. De eerste officiële melding werd geplaatst op een vernieuwde tramhalte naast het ministerie.

  Verbeter de kaart!
  In het verleden was het terugmelden op de BGT een erg administratief en ondoorzichtig proces, waardoor gebruikers afzagen van terugmelden. Met ‘Verbeter de kaart’ worden zoveel mogelijk belemmeringen van gebruikers om weggenomen. Door het systeem zo laagdrempelig mogelijk te maken, wordt het ook voor niet geo-experts eenvoudig om een melding te doen. Iedere melding om de BGT te verbeteren is immers welkom. De bijhouding van de BGT krijgt dankzij deze applicatie ook steeds meer vorm.

  Hoe werkt het?
  In ‘Verbeter de kaart’ hoeven gebruikers alleen maar een punt op de kaart te prikken en hierbij een (korte) omschrijving te typen. De meldingen worden automatisch via het mutatiemeldsysteem (MMS) van SVB-BGT aan de betreffende BGT bronhouder gekoppeld. De meldingen zijn altijd publiekelijk zichtbaar. De bronhouder beoordeelt de melding in het mutatiemeldsysteem en past de BGT aan als de melding terecht is. De status van de melding is altijd te bekijken op ‘Verbeter de kaart’. Wanneer de terugmelding in MMS beoordeeld is, wijzigt de terugmelding automatisch van status. De terugmelder ontvangt hierover een e-mail. De bronhouder hoeft dus geen handmatige mailacties meer in gang te zetten.

  image

  Terugmelden wordt eenvoudiger
  Voor zowel bronhouders als gebruikers wordt het terugmeldproces met ‘Verbeter de kaart’ dus eenvoudiger en overzichtelijker. Maar het kan altijd beter. Daarom zal ‘Verbeter de kaart’ het komende jaar nog updates krijgen, zodat gebruikers bijvoorbeeld ook bijlagen bij de melding kunnen versturen. Ook wordt er aan gewerkt om andere basisregistraties zoals de BRT en de BAG aan te sluiten op ‘Verbeter de kaart’, zodat kaartverbeteraars niet meer naar verschillende terugmeldsystemen hoeven.

  Het SVB-BGT heeft op 16 juni alle bronhouders een account voor het mutatiemeldsysteem gegeven. Daarbij is ook uitleg over het terugmeldproces en de bijbehorende verantwoordelijkheden verstrekt. Heeft u vragen over deze mail of het mutatiemeldsysteem? Stuur een mailtje naar de transitiedesk van SVB-BGT:  transitiedesk@svb-bgt.nl

  Heeft u vragen of opmerkingen over het terugmeldsysteem? Kijk dan bij ‘veelgestelde vragen’ op http://www.verbeterdekaart.nl. Suggesties of opmerkingen over ‘Verbeter de kaart’ kunt u ook altijd doorgeven aan jaapwillem.sjoukema@minienm.nl. Veel plezier met terugmelden!