• Blogs
 • BGTweb
 • Verbeter de Kaart: nu uitgebreid met de Basisregistratie Topografie (BRT)!

Verbeter de Kaart: nu uitgebreid met de Basisregistratie Topografie (BRT)!

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 379 dagen geleden

  Het is vanaf nu mogelijk om ook terug te melden op de Basisregistratie Topografie (BRT) via Verbeter de Kaart. Er kan teruggemeld worden op de verschillende producten van de BRT (TOP10NL t/m TOP250). Afhankelijk van het gekozen zoomniveau verschijnt er een andere kaart om op terug te melden.  De BGT verschijnt nog altijd op het diepste zoomniveau, zodat hierop ook nog steeds teruggemeld kan worden.

  PDOK-koppeling

  Met de livegang van de BRT is er tegelijkertijd ook een directe koppeling gemaakt met PDOK. Alle BRT terugmeldingen worden nu live als open data ontsloten via PDOK en als WMS/WFS beschikbaar gesteld voor gebruikers. Hiermee is deze webservice de eerste in PDOK die direct up-to-date wordt gehouden! De kaartlaag is nuttig voor gebruikers, zodat zij transparant kunnen inzien waar de BRT mogelijk niet helemaal juist is. De bronhouder kan deze laag op zijn beurt gebruiken om terugmeldingen in een eigen GIS-omgeving te beoordelen. Voor de BGT zal er binnenkort eenzelfde soort kaartlaag beschikbaar worden gesteld.

  OGT-Award

  De livegang van Verbeter de Kaart voor de BRT komt op een bijzonder moment. In de avond van 22 november werd namelijk bekend dat de voorloper van Verbeter de Kaart, het voormalige BRT terugmeldsysteem, de OGT-award in de categorie eindgebruikers heeft gewonnen! Dit terugmeldsysteem was het eerste terugmeldsysteem dat laagdrempelig, transparant en open voor iedereen is. Het succes van dit systeem gaf de aanleiding om Verbeter de Kaart voor de BGT te ontwikkelen. Met succes, want de teller voor BGT terugmeldingen staat inmiddels op de 1800 terugmeldingen! 

  De toekomst

  Verbeter de Kaart zal de komende tijd verder ontwikkeld worden, zodat het terugmeldproces  gebruiksvriendelijker wordt. Koppelingen om terugmeldingen eenvoudiger met je eigen systeem te integreren zijn hierin een belangrijk speerpunt. De PDOK webservices zijn hierin een eerste stap. Verder zal er volgend jaar een REST API voor Verbeter de Kaart beschikbaar komen, waarop app-, web- en softwareontwikkelaars eenvoudig hun eigen applicatie kunnen aansluiten. Zo wordt het ook mogelijk om vanuit je lokale applicatie een melding centraal te registreren.

  Daarnaast is het SVB-BGT bezig om een koppelvlak voor het mutatiemeldsysteem (MMS) te ontwerpen. Hierop zullen dan bijvoorbeeld BGT en BOR softwareleveranciers op kunnen aansluiten, zodat de lokale applicatie kan gaan communiceren met het MMS. Op deze manier zal de meldketen beter gaan aansluiten bij de werkprocessen van bronhouders.

  Meer weten?

  Bekijk hier de presentatie over Verbeter de Kaart die Jaap-Willem Sjoukema hield tijdens de Geobuzz 2016

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers