• Blogs
 • BGTweb
 • Advies beperking omvang BGT mutatieberichten

Advies beperking omvang BGT mutatieberichten

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 363 dagen geleden

  In de afgelopen periode is ervaring opgedaan met de levering en verwerking van BGT mutatieberichten, waarmee bronhouders de bijhouding van de BGT invulling geven. Daarbij zijn verschillende keren situaties opgetreden waarbij de verwerking van de mutatieberichten langer duurt dan we wenselijk vinden.

  Registratie van mutaties in de landelijke voorziening gebeurt op volgorde van aanlevering. Mutaties moeten daardoor soms even in de rij staan. Bovendien zijn er mutaties die een lange verwerkingstijd vragen in de registratiestap. Daardoor kan er bij drukte “filevorming” optreden.

   

  image

   

  Wat kunnen bronhouders doen om ´file´ problemen te vermijden?
  A
  llereerst kunnen bronhouders vermijden om hele grote bestanden (vrachtwagens met oplegger) aan te leveren door regelmatig hun wijzigingen door te leveren. De maximaal toegestane omvang is 50MB gezipt. Veel kleine bestanden worden echter met veel snellere doorlooptijd verwerkt dan enkele grote. Opknippen en niet opsparen is dus het advies.

  Ten tweede kunnen bronhouders voorkomen dat de objecten in één levering een erg uitgebreide buitencontour hebben. De ervaring leert dat het in één keer muteren van een uitgebreid gebied met geïsoleerd liggende objecten meer risico op ‘opstoppingen’ met zich mee brengt dan verwerking van mutaties die geografisch bij elkaar liggen. Het muteren van alle objecten van één objecttype kan leiden tot een te controleren contourgeometrie die veel rekenkracht vraagt. Bijvoorbeeld alleen alle waterdelen muteren kan een hele uitgebreide en grillige contour met heel veel punten opleveren. Probeer mutaties daarom te combineren tot een levering met een beperkte buitencontour.

  Ten derde kunnen bronhouders voorkomen dat de objecten in één levering een groot gebied (grote extent) beslaan. De ervaring leert dat het in één keer muteren van een uitgebreid gebied met geïsoleerd liggende objecten, meer risico op ‘opstoppingen’ met zich mee brengt dan verwerking van mutaties die geografisch bij elkaar liggen. Houd mutaties daarom zo veel mogelijk bijeen in compacte gebieden.

  We blijven de keten verbeteren. Bronhouders, leveranciers en ketenpartners delen hun kennis en ervaring om optimalisatie te bereiken. Met suggesties kunt u altijd terecht bij het KCC, telefonisch op 088-183 46 00 of per formulier.


  De BGT houd je samen bij!