Op expeditie met Verbeterdekaart

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 209 dagen geleden

  De Geoweek is weer van start. Van 15 tot 19 mei kunnen leerlingen van basis- en middelbare scholen een programma of expeditie volgen. Het Kadaster en het ministerie van Infrastructuur en Milieu bieden gezamenlijk een expeditie aan dat gaat over het belang van crowdsourcing voor Verbeterdekaart.

  Zo werd het programma op maandag 15 mei aangeboden op het Trevianum in Sittard door Jaap Willem Sjoukema en Magdalena Grus. Drie tweedejaars gymnasium klassen volgden de expeditie en maakten kennis met de geschiedenis van kaarten maken, leerden wat verbeterdekaart.nl is en hoe ‘de crowd’ kan helpen deze kaart actueel te houden.

  De leerlingen geven aan vaak gebruik te maken van kaarten; voorbeelden die zij noemen zijn Google maps, maar ook de Tomtom en de grote Bosatlas worden veel gebruikt. Een enkele leerling geeft toe dat zijn ouders wel eens klagen over een kaart die niet meer up-to-date blijkt te zijn. Magdalena stelt dat dit een goede zaak is, aangezien het de taak van het Kadaster is om topografische kaarten zo actueel mogelijk te maken en te houden.

  De geschiedenis van de kaart

  Tegenwoordig worden kaarten gemaakt op een computer aan de hand van lucht- en panorama foto’s. Alleen het gebruik van luchtfoto’s is niet genoeg, aangezien je dan niet kan zien wat er onder de daken van gebouwen plaatsvindt. Vroeger ging dit echter een stuk minder gemakkelijk en minder nauwkeurig. Dat zie je bijvoorbeeld in dit filmpje. De leerlingen krijgen een interactief programma dat speciaal voor de Geoweek is samengesteld. Via de website topotijdreis kunnen zij oude kaarten raadplegen. Ze gaan op zoek naar hun school en huis. Door te spelen met de tijdlijn op de kaart komen de leerlingen er al snel achter dat hun school gebouwd is in 1989. Kaarten kun je dus niet alleen gebruiken om iemand de weg te wijzen, maar leert ons ook veel over de geschiedenis! De toekomst van kaarten zien de leerlingen heel verschillend; de één stelt dat we de wereld in de toekomst 3D bekijken met onze VR-bril, een ander stelt dat we dan allemaal op Mars wonen en geen wereldkaarten meer nodig hebben…

  Verbeterdekaart.nl werkt op de kracht van de ‘crowd’, door gebruik te maken van de kennis van alle mensen in Nederland kunnen de topografische kaarten nog beter up-to-date gehouden worden. Iedereen kan dan ook een melding plaatsen wanneer zij een fout op de kaart ontdekken. Ondanks dat de gemeente Sittard nog niet volledig in de Landelijke Voorziening is opgenomen, kunnen de leerlingen van het Trevianum wel aan de slag met verbeterdekaart.nl. Jaap-Willem instrueert hen wel serieuze meldingen te maken, aangezien het Kadaster of iemand van de gemeente de meldingen moet gaan onderzoeken. De gymnasiasten speuren geconcentreerd door de digitale straten en weilanden van Limburg op zoek naar verbeteringen. In totaal worden er 11 serieuze meldingen gemaakt, variërend van meldingen als “Het bejaardenhuis is gesloopt” en “hier is nu een speeltuintje”.
  Zo zie je dat iedereen, jong en oud, kan helpen bij het verbeteren van de kaart!

  image    image