‘Verbeter de Kaart’ is jarig!

  BGTweb
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door BGTweb 143 dagen geleden

  Op 16 juni was het precies één jaar geleden dat Verbeter de Kaart werd gelanceerd. Verbeter de Kaart is het gebruiksvriendelijke terugmeldsysteem van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en de Basisregistratie Topografie (BRT). Het doel was om het terugmelden laagdrempeliger te maken. Dit is gelukt: Elke dag komen er nieuwe terugmeldingen binnen van overheden, particulieren en bedrijven. In het jaar dat Verbeter de Kaart live is, zijn er 4397 BGT terugmeldingen gemaakt. Van alle beoordeelde terugmeldingen wordt meer dan 90% goedgekeurd en door bronhouders verbeterd in de BGT.

  Ook de applicatie zelf is gedurende het jaar verder verbeterd. Zo is er een real-time verbinding met PDOK gemaakt, waardoor alle terugmeldingen direct als webservice (WMS of WFS) ontsloten worden. De terugmeldingen zijn de eerste webservice die direct in PDOK worden bijgewerkt. Ook worden terugmeldingen nu automatisch gearchiveerd, wanneer deze zijn afgerond. Daarnaast is het vanaf begin mei mogelijk om een bijlage, zoals een foto, toe te voegen aan een terugmelding. Deze bijlagen worden, net als alle terugmeldingen, direct naar de bronhouder van de betreffende basisregistratie gecommuniceerd.

  Achter de schermen wordt ook hard gewerkt om het terugmelden op de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) op dezelfde manier te laten verlopen. De BAG viewer is vorig jaar al aangepast, zodat er laagdrempelig op de BAG teruggemeld kan worden. Komend half jaar zullen deze terugmeldingen ook zichtbaar worden op de kaart en op eenzelfde manier door bronhouders kunnen worden bewerkt.

  Meer weten over terugmelden op de kaart? Kijk dan op de website van het Kadaster of bekijk het filmpje!